26 листопада 2011 р.

Колегія ДонОДА прийняла Програму зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області: зроблено перший крок


24 листопада 2012 року на колегії Донецької облдержадміністрації прийнято рішення  підтримати обласну цільову Програму зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 роки та внести її на розгляд обласної ради. Громадська рада при обладміністрації, немало членів якої приймали активну участь в її розробці та обговоренні, яка була затверджена на її зборах та рекомендована обласній владі до прийняття, може привітати обласну адміністрацію з важливим кроком назустріч громадянському суспільству.  

Основною метою Програми є підвищення громадської ініціативи, підтримка важливих для людей краю проектів громадських організацій, впровадження прозорих принципів взаємодії влади та громадськості, конкурсних та паритетних механізмів реалізації  заходів в цій сфері. В Програмі закладена підтримка громадської експертизи місцевих нормативних актів та управлінських рішень.

Проект Програми був підготовлений і обговорений вже давно, проте розгляд її на колегії облдержадміністрації довго відкладався, що спричиняло загострення дискусій між владою та громадськими організаціями. Громадська рада при ДонОДА публічно звернулась до губернатора з заявою щодо важливості прийняття Програми.


Експерти-співдоповідачі від ДОО ВГО «Комітет виборців України» та інших громадських організацій на колегії справедливо зазначили, що затягування обладміністрацією  процесу розгляду програми негативно вплинуло на якість взаємодії між громадським сектором та владою. У той час, як в інших регіонах України активно використовували досвід Донеччини, обласна адміністрація довго не приймала позитивне рішення щодо програми розвитку громадянського суспільства. 

У доповідачів від громадськості також виникло питання щодо практичної реалізації співфінансування заходів програми з боку громадських організацій та влади, оскільки проект програми вноситься до Донецької обласної ради без зазначення обсягів її фінансування. Виникають побоювання того, що підтримка державними органами в області Програми залишиться чисто формальною, а Програма - пустою декларацією.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, реагуючи на зауваження доповідачів,  зазначив, що  він підтримує  ініціативу щодо посилення місцевих механізмів сприяння розвитку громадянського суспільства. Поза тим,  голова ОДА  висловив власне занепокоєння щодо здатності окремих громадських організацій  позитивно впливати на управлінський процес в регіоні.

За результатами обговорення колегія Донецької облдержадміністрації вирішила внести проект обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства на розгляд  Донецької обласної ради та залишити за депутатами можливість визначитись з тими проблемними питаннями, які залишились нез’ясованими. Серйозність намірів обласної влади буде підтверджена тоді, коли Програма отримає фінансове забезпечення для своєї реалізації не лише від громадських організацій, а й від місцевої влади.

Для довідки:

Проект обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 роки був розроблений експертною групою із числа представників громадських організацій та державних службовців регіону в межах спільної ініціативи ДОО ВГО «Комітет виборців України»  та Головного управління взаємодії з громадськістю, у справах національностей та релігій Донецької ОДА за підтримки Програми розвитку ООН.

Проект програми на колегії облдержадміністрації представляли:
  •  Андрій Халецький, в.о. начальника Головного управління взаємодії з громадськості,  у справах національностей та релігій Донецької ОДА;
  • Олександр Клюжев, керівник аналітичних програм ДОО ВГО «Комітет виборців України» ;
  • Валерій Кочуєв, голова Правління ДМГО «Агентство розвитку місцевого самоврядування».

Немає коментарів:

Дописати коментар