7 жовтня 2011 р.

Звернення Громадської ради до Голови Донецької ОДА (відео)

Шановні читачі на блогу!


До Вашої уваги Звернення до Голови Донецької ОДА Шишацького А.В. щодо  прийняття обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства Донецькій області на 2012-2014 рр. 

Повний тест листа:
Голові
Донецької облдержадміністрації
Шишацькому А.В.

Громадської ради
при Донецькій облдержадміністрації

Звернення щодо  прийняття
обласної цільової програми
зі сприяння розвитку громадянського суспільства
в Донецькій області на 2012-2014 рр.



Шановний Андрію Володимировичу!

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації висловлює підтримку проекту обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2014 рр., який був розроблений в межах робочої групи облдержадміністрації, затвердженої Розпорядженням голови Донецької облдержадміністрації від  25.08.2010 №502.

Проект  даної програми розроблявся в межах спільної ініціативи провідних громадських організацій області та Головного управління взаємодії з громадськістю, у справах національностей та релігій облдержадмінстрації, пройшов усі необхідні  процедури громадського обговорення та формального погодження. 

Ініціатива щодо розробки проекту програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 рр.  виходила від самих громадських організацій, до формування положень  проекту програми максимально  залучались  усі зацікавлені сторони, відбувався інтенсивний обмін позиціями між громадськими організаціями та місцевими органами влади.

Проект обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 рр. є результатом публічного консенсусу значного сегменту  громадських організацій Донецькій області, активного діалогу громадськості та місцевих органів влади,  обміну  практиками між регіонами України. Позитивний досвід Донецькій області, набутий під час розробки проекту програми, на цей момент активно використовується громадськими та державними інституціями України.

 Враховуючі комплексність  громадських та нормативних процедур, які були пов’язані  з розробкою проекту програми,  серйозне занепокєння Громадської ради викликає рішення керівництва облдержадміністрації  виключити питання про його розгляд  з порядку денного колегії облдержадмінстрації, яка відбулась   22 вересня 2011 р.   

Ігнорування на цій колегії питання, яке готувалось  громадськістю та профільним управлінням облдержадмініністрації протягом 2010-2011 рр., досі не має публічного та офіційного пояснення.

Офіційний статус проекту програми та рівноправна  участь громадськості у процесі його розробки забезпечено Розпорядженням голови облдержадміністрації, а тому відкладення розгляду даного питання на колегії облдержадміністрації вже має негативний  резонанс серед громадських організацій регіону. Відсутність принципової позиції посадових осіб облдержадмінстрації щодо усунення внутрішніх перешкод для  винесення проекту програми на розгляд колегії Донецької облдержадміністрації ставить під сумнів проведену роботу, у якій приймали участь провідні експерти та державні службовці області й України.

У зв’язку  із вище наведеними обставинами,   пропонуємо Вам публічно висловити власну позицію щодо доцільності ухвалення обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2014 рр., а також щодо  необхідності  запровадження прозорих  механізмів  співпраці влади та громадськості. 

Також вважаємо доцільним проведення оперативної зустрічі голови Донецької облдержадмінстрації з представниками громадських організацій, що займалися розробкою проекту програми, Громадської ради при облдержадмінстрації та відповідальними посадовами особами облдержадміністрації. Зустріч має відбутись з метою з’ясування позицій всіх учасників процесу та усунення перешкод на шляху до внесення  проекту програми на розгляд колегії облдержадміністрації.

Пропонуємо Вам визначитись із зазначених питань у строк, який уможливить винесення проекту обласної цільової програми  на розгляд наступної колегії облдержадміністрації (жовтень 2011 року).

Ваша участь у цьому процесі засвідчить практичну зацікавленість вищого керівництва області  щодо удосконалення механізмів взаємодії влади та громадськості, а також сприятиме підвищенню взаємної довіри між облдержадмінстрацією та громадськими організаціями.

           
З повагою!


Голова  Громадської ради            В.П.Кіпень

Завантажити звернення у форматі PDF можна тут

Виступ Клюжева Олександра на засіданні Громадської ради (29.09.11) з пропозицією звернутися до Голови Донецької ОДА Шишацького А.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар