16 січня 2012 р.

Члени Громадської Ради при ДонОДА обговорили бюджет, розвиток області та перспективи адміністративно-територіальної реформи

13 січня 2012 року пройшло розширене засідання комісії з питань бюджетного планування, соціально-економічного розвитку та розвитку територій Громадської ради при ДонОДА (голова Загоруйко М.М.). Участь у роботі комісії взяли представники Донецької ОДА, Обласної ради та Громадської ради при обладміністрації, інші інститути громадянського суспільства регіону. 

Основною метою зустрічі було обговорення обласного бюджету на 2012 рік та ключових питань Плану розвитку області на 2012 рік. 


Згідно даних, які презентувала Алексєєва О.О., заступник начальника бюджетного управління – начальник відділу бюджетної політики регіону Головного фінансового управління ДонОДА, бюджет області збалансований. Доходи і витрати на рік складають однакові за величиною – по 9,6 млрд грн. Загальний фонд обласного бюджету в цьому році має зрости в 2 рази, в основному за рахунок зменшення відрахувань в центр з отримуваних в області податків з фізичних осіб. На 40% має зрости спеціальний фонд бюджету, за рахунок зокрема екологічних податків. 

В затвердженому бюджеті декларується його соціальна направленість, витрати сппрямовуватимуться на 96% в соціальну та гуманітарно-культурну сфери. На 16% зростають в цьому році витрати на освіту, на 20% - на медицину, на 11,8% (на 27,2 млн. грн.) на соцзахист тощо. Зарплата працівників має вирости за рік на 23%. Передбачені дотації містам і районам області, що має забезпечити більш рівномірний розвиток і більш справедливий рівень достатку на територіях. 

Обговорення бюджету проходило зацікавлено і досить гостро. Представники Громадської ради висловлювали сумніви щодо обгрунтованості наявного співвідношення зростання доходів бюджету в порівнянні з рівнем запланованого зростання доходів населення. Під час дискусій щодо видатків на такі важливі сфери як освіта та охорона здоров’я було з’ясовано, що, не зважаючи на зростання сконсолідованого бюджету області, виділених коштів недостатньо для суттєвого покращення ситуації, вони покривають лише частину необхідного. Представники ДонОДА запевнили, що керівництво області буде робити все можливе, щоб благополуччя зростало і люди відчули покращення життя завтра.
Цікавою видалась презентація проекту Програми соціально-економічного розвитку Донецької області на 2012-2014 роки, яку зробив Переверзєв В.М., перший заступник начальника Головного управління економіки ДонОГА. Як було зазначено, головною метою Програми є поліпшення якості життя населення за рахунок структурних змін економіки та підвищення конкурентоспроможності регіону. 

Серед пріоритетних напрямків проекту: створення комфортних умов для життя людини, поліпшення екологічної ситуації, забезпечення продовольчої безпеки регіону та впровадження інноваційно-інвестиційної моделі розвитку. Серед багатьох моментів, які ускладнюють і негативно впливають на розвиток регіону, справжніми викликами є нині екологія та продовольча безпека. Переверзев В.М. зазначив - область поки що орієнтовна на закупівлю продуктів харчування з інших областей України, не має потужностей у забезпеченні населення у повному обсязі м’ясом та молоком. Підтримуватиметься реалізація кількох проектів з будівництва великотоварних тваринницьких комплексів, які повинні частково вирішити цю проблему. 

Серйозно стоїть питання щодо зміни парадигми регіонального розвитку. Слід забезпечити перехід від старопромослової моделі, орієнтованої на виготовлення сировини, до розвитку високотехнологічного виробництва, заснованого на власному інтелектуальному потенціалі. Особлива увага приділятиметься розвитку так званих «малих шахтарських населених пунктів». Згідно програми, будуть реалізовані проекти, направлені на переорієнтацію громад на нові форми та методи заробляння коштів. Ця тема дуже актуальна, особливо для тих населених пунктів, життєдіяльність яких залежала від непрацюючих нині містоутворюючих підприємств.
Слушними були пропозиції Коваленка Р.О., директора «Центру законодавчих ініціатив», щодо актуальності реформування адміністративно-територіального устрою і країни, і області. Серед основних проблем, які гальмують розвиток регіону: адміністративний поділ, що не враховує принципів економічної доцільності; відсутність градації населених пунктів різного рівня за чіткими критеріями; наявність міст «матрьошок» (село і / або селище в місті, місто в місті); нераціональне розміщення об'єктів соціальної сфери в межах адміністративно-територіальної одиниці; надмірна кількість адмінодиниць базового (понад 20 тис. в Україні) та районного рівня (більше 500). 

Для вирішення проблем корисно взяти позитивний досвіт адміністративно-територіальної реформи Польщі з урахуванням ризиків, які виникли під час її реалізації. Коваленко Р.О. виділив наступні напрямки реформи, які допоможуть досягти успіху. Це, по-перше, ініціація реформи «знизу», тобто перший етап повинен початися з громад і районів. По-друге, чітка градація населених пунктів, максимальне делегування повноважень органам місцевого самоврядування, ліквідація рад у радах («матрьошок»), трьохрівневий поділ: громади, райони, регіони (збереження, але реформування РДА). По-третє: матеріальна автономія територіальних громад та стандартизація послуг, що надаються мешканцям.
На завершення засідання, постійна комісія прийняла план роботи на першу половину 2012 року. Згідно нього, робота буде зосереджена на участі у громадських обговореннях, проведенні моніторингу та експертизи політики ДонОДА з напрямків, що входять до кола інтересів комісії. 

Підводячи підсумки розширеного засідання, голова Громадської ради при ДонОДА Кіпень В.П. зазначив: «Це позитивний досвід для нашої Ради, коли так тісно співпрацюють і органи виконавчої влади, і депутати обласного рівня, і члени нашого органу. Ми сподіваємось, що ця робота принесе реальні результати та корисні зміни у нашій громаді. Однак, хотів би зауважити, що необхідно більш активно залучати громадськість на ранніх етапах розробки важливих документів, проводити постійні консультації з експертами та представниками інститутів громадянського суспільства. На жаль, поки це є на рівні разових акцій. Сподіваємось, динаміка змінюватиметься у позитивний бік. Громадська рада відкрита до діалогу і готова включатися в обговорення як проектів нормативних документів, так і шляхів покращення місцевої політики, щоб вона більше відповідала інтересам простих громадян». 

Фоторепортаж

 

Немає коментарів:

Дописати коментар