8 квітня 2011 р.

Звернення Громадської ради про проведення консультацій з громадскістю щодо закриття шкіл


Голові Донецької ОДА
Близнюку А.М.
Про проведення консультацій
з громадськістю

Шановний Анатолію Михайловичу!

Відповідно постанови Кабінету Міністрів № 996 та Вашого розпорядження на її виконання 28 лютого п.р. було створено Громадську раду при Донецькій облдержадміністрації, основними завданнями якої є сприяння врахуванню громадської думки під час формування та реалізації державної політики на території Донецької області.

Громадська рада подає пропозицію про проведення консультацій з громадськістю з питань здійснення в області оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних державних закладів в 2011 році, які викликали певне суспільне напруження і громадські протести та мають важливе значення для Донецької області.

Суть пропозиції:
При проведенні в області в 2011 році оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних державних закладів стала поширеною практика прийняття рішень без відповідної роз’яснювальної роботи, без врахування чи при ігноруванні позицій тих, чиї інтереси вони безпосередньо зачіпають – батьків, учнів, вчителів. Це викликало занепокоєння і протести, які створюють суспільну напругу і політичні протистояння.

Факти свідчать, що при проведенні державної освітньої політики в області місцеві органи влади нерідко на місцях підходять досить формально до виконання приписів Кабінету Міністрів України щодо консультацій з громадськістю з питань, що стосуються суспільно-економічного розвитку, реалізації та захисту прав і свобод громадян, задоволення їх політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів (п.3 Порядку проведення консультацій з громадськістю). В першу чергу це стосується норм, які вимагають відкритості і публічності процесу, залучення до нього широкої громадськості.

Приймаючи до уваги, що згідно з пп.2. та 5 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики Постанови КМУ №996 консультації з громадськістю організовує і проводить орган виконавчої влади, ПРОПОНУЄМО:
                 керуючись Постановою КМУ N996 від 03.11.2010 р. «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» видати Розпорядження про:
  • проведення громадського обговорення питань оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних державних закладів області в 2011 році; 
  • оприлюднення в стислі терміни (до 5 днів)інформацію про нинішній стан процесу оптимізації навчальних закладів в області (які закриті, які підлягають закриттю чи перепрофілюванню); 
  • створення спільно з Громадською радою на паритетних засадах робочої групи, для розробки плану проведення громадського обговорення і координації даної роботи; 
  • розгляд вироблених в ході громадського обговорення рекомендацій відповідними структурами ДонОДА та ознайомлення громадськості з прийнятими по ним рішеннями.
Просимо Вас публічно звернутися до органів місцевого самоврядування з рекомендаціями утриматися від закриття шкіл на період проведення консультацій з громадськістю, рекомендувати узгоджувати рішення місцевих органів про оптимізацію навчальних закладів з створеною робочою групою.

Пропозиція прийнята правлінням Громадської ради 7.04.2011 р.

З повагою,
Голова Громадської ради при ДонОДА                                                                                                 В.П.Кіпень        

Немає коментарів:

Дописати коментар