8 квітня 2011 р.

Громадська рада ініціює консультації з громадськістю по проблемі закриття шкіл в Донецькій області


7 квітня 2011 року відбулось перше засідання новообраного складу правління Громадської ради при Донецькій ОДА. Основною метою зустрічі було обговорення ряду важливих питань, які стосуються життя та ситуації в обласній громаді.

Особливе місце зайняло обговорення подій, які були пов’язані із закриттям шкіл в регіоні та реакції на них з боку громади. В ньому, окрім членів Ради, взяли участь Заступник голови Донецької облдержадміністрації М.А.Черенкова та начальник управління освіти і науки Ю.І.Соловьйов.

Увагу Ради привернуло те, що при цьогорічному проведенні оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних державних закладів стала поширеною практика прийняття рішень без відповідної роз’яснювальної роботи, без врахування чи при ігноруванні позицій тих, чиї інтереси вона безпосередньо зачіпає – батьків, учнів, вчителів. Це викликало занепокоєння і протести, які створюють суспільну напругу і політичні протистояння.

Для вирішення ситуації, що склалася в регіоні, Правлінням був пропонований комплекс заходів, який дасть змогу знизити громадську напруженість та допоможе якісно вирішити всі питання, які пов’язані із закриттям шкіл на Донеччині.

За результатами переговорів було прийнято рішення підгодовувати пропозицію до голови Донецької ОДА про проведення консультацій з громадськістю з питань здійснення в області оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних державних закладів у 2011 році. Повний тесто пропозиції можна завантажити тут.

Крім того, на засіданні був розглянутий проект резолюції Громадської ради при ДонОДА щодо поточної громадсько-політичної ситуації в Донецькій області, яку запропонував Мацука О.В., голова комісії з питань інформаційної політики. Основний зміст цього документу зосереджений на зверненні уваги керівництва області та громади до ситуації навколо закриття шкіл, екологічної ситуації в регіоні та інших важливих питань, не вирішення яких призводить до протестів та незадоволення діями державної влади та місцевого самоврядування. По цьому питанню було прийнято рішення затвердити проект резолюції та створити робочу групу, яка внесе певні зміни та підготує остаточний варіант документу до 11.04.2011 року.  

Було, також, обговорено коло питань, які стосуються організаційної складової діяльності Ради. Згідно порядку денного були розглянуті наступні пункти: підготовка робочої зустрічі з керівниками структурних підрозділів та апарату облдержадміністрації; ситуація навколо  відповідей на інформаційні запити; бюджет Ради; вимоги управління юстиції ДонОДА до нової редакції Положення тощо.

Підводячи підсумки першого засідання Правління голова Ради Кіпень В.П. зазначив, що: «процес налагодження взаємодії громадськості з обласною владою йде не просто, але йде. Про це свідчить проведені переговори та обіцянки підтримати процес громадського обговорення з такого гострого питання, як закриття шкіл».

За більш детальною інформацією про діяльність консультативно-дорадчого органу при Донецькій ОДА звертайтесь до прес-секретаря Бондаренка Сергія за телефоном: +38 (095) 106-81-61 або за електронною поштою pr.gromrada.dn@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар