10 квітня 2011 р.

Громадська рада при Донецькій ОДА: початок діалогу з владою (видео)

8 квітня 2011 року пройшла робоча зустріч керівництва, начальників структурних підрозділів Донецької облдержадміністрації з членами Правління Громадської ради. Основною метою заходу було знайомство керівництва Громадської ради з представниками ОДА для спільного обговорення принципів і механізмів взаємодії у вирішенні нагальних проблем громади.


Засідання відкрив заступник голови – керівник апарату Донецької ОДА Б.І.Адамов. Він зазначив, що «сьогоднішня зустріч обумовлена подальшим розвитком демократичних основ державного управління, виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, та, зокрема, залучення громадян до участі у державних справах». Він, також, розповів присутнім про виконання постанови КМУ № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» в Донецькій області та представив персональний склад керівників ОДА і Правління Громадської ради.

У свою чергу, О.М.Маштакова, начальник Головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій доповіла присутнім про формування, повноваження та задачі Громадської ради при ДонОДА і перші результати її діяльності. Підводячи підсумки виступу, вона зазначила: «ми хочемо бачити підвищення якості у прийнятті рішень влади через більш широку участь громадян в сфері державного та регіонального управління».

Голова Громадської ради В.П.Кіпень на початку виступу подякував облдержадміністрації за можливість безпосередньо обговорити механізми спільної роботи та відкритість у намаганні прислухатись до громадськості. Однак, основна частина доповіді почалась з критики ситуації, яка склалась у відносинах між громадянами та владою. Відсутність діалогу приводить до соціально невиправданих рішень і зростання суспільної напруги. Основною проблемою, на думку Голови ради, є проблема дієвих механізмів взаємодії, відсутності інституційних каналів порозуміння та зворотного зв’язку. Громадські ради, які створюються зараз при всіх органах виконавчої влади, мають стати такими каналами.

Також ним був зроблений акцент на певних негативних міфах, які оточують будь-які ініціативи з боку громади. Перший міф ґрунтується на тому, що Громадська рада - це ще один орган контролю, який буде заважати виконувати роботу чиновникам. Другий – непрофесіоналізм представників інститутів громадянського суспільства.

Розвінчуючи ці міфи, В.П.Кіпень зазначив: «Громадська рада це, в першу чергу, консультативно-дорадчий орган, що надає консультації та поради органам влади з гострих питань, які з тих чи інших причин або не вирішуються, або мають недостатньо уваги. Ми працюємо лише в рамках діючого законодавства, Рада не збирається перебудовувати систему управління, але вона буде наполягати на тому, щоб у прийнятті важливих рішень для громади була врахована її позиція та інтереси. Без консультацій з громадськістю є багато ризиків, що будь-які рішення та програми будуть провальні.

Стосовно другого міфу. Дійсно, в адміністрації працює багато професіоналів, але і серед членів Ради та представників інститутів громадянського суспільства Донеччини є багато фахівців та експертів з різних сфер. Вони мають всі можливість допомогти і громаді, і владі вирішити багато проблем, які залишаються без належної уваги. Крім цього професійний рівень буде зростати в процесі роботи, запланована серія навчальних заходів для членів Ради. Вони будуть спрямовані на практичне освоєння нових методик аналізу політики, на розуміння особливостей роботи адміністрації та інших сфер держуправління».

В.П.Кіпень також розповів присутнім про інструменти, які буде використовувати Громадська рада у своїй повсякденній діяльності. Серед них він виділив проведення консультацій з громадськістю, громадських слухань та експертиз нормативних актів, публічних обговорень через круглі столи чи конференції, інформаційних кампаній тощо. Він зазначив, що Громадська рада повинна стати експертним майданчиком, помічником як для громади, так і для влади.

Підводячи підсумки, голова Громадської ради зазначив: «На сьогодні вже завершений організаційний етап. Тепер розпочинається практична робота. Ми сподіваємось, що Рада та облдержадміністрація побудують дійсно партнерські відносини задля розвитку Донеччини».

На останок, учасники зустрічі мали можливість висловити свої позиції та побажання до подальшої співпраці. З боку членів Громадської ради були внесені пропозиції щодо підтримки з боку керівництва ДонОДА ініціатив представників територіальних громад області у створенні аналогічних рад на місцях, прискорити підготовку відповідей на інформаційні запити віж Громадської ради, забезпечити більшу відкритість чиновників тощо.

Не зважаючи на об’єктивну певну різність позицій, і представники влади, і представники Громадської ради погодились з тим, що налагодження взаємовідносин на принципах відкритості, прозорості та відповідальності дасть змогу владі краще чути голос громадськості. Завершуючи зустріч, заступник губернатора Б.І.Адамов зазначив: «Нам необхідний результат, а не процес. На етапі первинних відносин необхідно грамотно вибудувати взаємодію з громадськістю».



За більш детальною інформацією про діяльність консультативно-дорадчого органу при Донецькій ОДА звертайтесь до прес-секретаря Бондаренка Сергія за телефоном: +38 (095) 106-81-61 або за електронною поштою pr.gromrada.dn@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар