11 квітня 2011 р.

Заява правління Громадської ради при облдержадміністрації щодо поточної суспільної ситуації в Донецькій області


В Донецькій області збільшилась кількість конфліктних ситуацій між групами громадян і органами влади, зростають протестні настрої і незадоволення діями місцевої влади.  

Так, 21 березня в Донецьку близько тисячі вчителів мітингували з вимогою до уряду дотримуватися законодавства при нарахуванні викладачам заробітної плати. Протягом останнього місяця зими батьки учнів донецьких шкіл № 2, 136, 111 організували страйкоми з метою недопущення закриття зазначених освітніх установ. Дві школи - україномовні.  Батьки учнів української школи № 111 в Донецьку вийшли на пікет проти закриття школи з погрозами про самоспалення. Ініціативні групи батьків кількох макіївських шкіл, оголошених до закриття, активно протестують проти таких рішень. 28 лютого батьки учнів Макіївської україномовної школи № 44 звернулися до Президента В.Януковича з проханням не допустити закриття їхньої школи і переведення дітей в будівлю інтернату. Завдяки активним і радикальним діям батьків їм вдалося відстояти школу. У Торезі закриття однієї з центральних шкіл – школи №27 - викликало протест батьків. Усього в Донецькій області в 2011 році планується закриття 26 загальноосвітніх шкіл.

15 березня 200 представників Донецької обласної громадської організації «Союз ошуканих вкладників» пікетували Донецьку міську раду. Мітингувальники оголосили недовіру міському голові.  На сьогоднішній день в Донецькій області налічується 45 тис. чоловік, які є вкладниками різних кредитних та інвестиційних союзів, значна частина їх стала жертвами махінацій з боку керівників цих союзів. Питання захисту ошуканих вкладників практично пущено на самоплин.

В селі Октябрське Добропільского району закривається лікарня, яка обслуговує мешканців 7 селищ та сіл. Під ударом нерідко опиняються сільські райони області, де ліквідація школи, ФАПу, лікарні повністю знищить населені пункти. Враховуючи той факт, що влада акцентує увагу на необхідності відродження села, зростання продовольчої безпеки, стають незрозумілими  кроки органів влади щодо фактичного знищення соціальної сфери як в сільській місцевості, так і в невеличких містах.

Екологи та громадськість Донецька в березні зажадали від міської влади виключити будівництво заводу з переробки відходів з прийнятої нещодавно Програми соціально-економічного розвитку міста на 2011 рік. На думку громадських діячів, «слова міського голови про нібито проведені слухання і включення розбудови заводу до програми розвитку можна розуміти лише як прагнення уникнути громадського обговорення і протягнути проект заводу без врахування громадської думки». 20 березня, на центральній площі Краматорська пройшов мітинг проти будівництва торгових центрів та вирубки дерев у місті. Мітингувальники закликали всіх краматорчан підтримати їх: «Сьогодні вони прийшли в наш двір, а завтра прийдуть у ваш». На мітингу жителі Краматорська говорили про те, що їх «дістала нинішня влада». 

Правління Громадської ради вкрай стурбовано тим фактом, що реформування соціальної сфери самого екологічно небезпечного регіону України проходить без врахування суспільної думки.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації висловлює занепокоєння суспільною ситуацією в Донецькій області та закликає обласну владу враховувати думку громадськості в рішеннях з актуальних проблем громади регіону.

Заява прийнята на засіданні правління Громадської ради при ОДА 07.04.2011.

Немає коментарів:

Дописати коментар