26 листопада 2012 р.

ІХ Загальні збори Громадської Ради при ДонОДА

21 листопада 2012 року в приміщенні Донецької обласної адміністрації пройшли ІХ загальні збори Громадської Ради при ДонОДА – Форум громадськості Донеччини. 

Основною метою проведення зборів було затвердження звіту про роботу Громадської Ради за 2012 рік, обговорення подальших шляхів взаємодії органів влади з громадськістю та перспектив діяльності наступної Ради. 

Відкриваючи 2-й Форум громадськості Донецької області, від імені студентського парламенту при Донецькій обласній раді привітала присутніх Костік Анна Миколаївна, яка висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю цих двох консультативно-дорадчих органів. 

Після цього присутні заслухали звіт в.о. голови Редька В'ячеслава Васильовича про роботу Громадської Ради за 2012 рік. У своїй доповіді В’ячеслав Васильович поділився досвідом громадських рад при Івано-Франківській, Одеській, Дніпропетровській облдержадміністраціях. Редько В.В. вказав на те, що доброю традицією повинна стати присутність членів Громадської Ради на засіданнях Правління при обговоренні питань профільних комісій. Також було відмічено про налагодженість роботи з обласною теле-радіо компанією. Серед недоліків в роботі Громадської Ради були виділені: відсутність взаємопорозуміння та командності між профільними управліннями ОДА та відповідними комісіями Громадської Ради; відсутність фінансування та уваги влади до Громадської Ради; неналежна робота більшості управлінь ОДА з відповідними комісіями Громадської Ради. 


Виступаючи перед присутніми, голова Громадської ради Кіпень Володимир Порфирович зазначив, що консультативно-дорадчий орган не може існувати, коли ним не виконуються функції, покладені Постановою 996. За оцінкою пана Кіпеня, ні одна з чотирьох функцій (експертна, комунікативна, контрольна, консультативна) не була виконана протягом звітного періоду. Також було відмічено, що секретаріат Кабміну зобов’язав керівників обладержадміністрацій прийняти програми розвитку громадянського суспільства. Однак, ця вимога була проігнорована Донецькою ОДА. «Якщо влада не хоче слухати громадськість, то влада має про це сказати» - зазначає Володимир Порфирович. 

У своєму виступі заступник голови Громадської Ради Черкас Вадим Вікторович наголошував про необхідність складання робочих планів комісій відповідно до положення про Громадську Раду та наполягав на тому, що працювати з ОДА можна, якщо проявляти ініціативу. 

Заступник голови Громадської Ради Лурсманішвілі Шавлегі Мурманович зазначив, що головною причиною неналагодженості роботи Громадської Ради є різність поглядів на одні і ті ж проблеми, і закликав усіх присутніх до толерантності та самокритичної оцінки своєї діяльності. 

Далі слово взяв Кочуєв Валерій Іванович, який зазначив, що інструмент Громадських Рад було створено урядом, тому цей інструмент необхідний владі. Він вказав, що необхідно проаналізувати помилки, у новому консультативно-дорадчому органі необхідно працювати за проектним принципом (об’єднуватись за тематикою проблем громади). 

Після виступила Ратнікова Євгенія Миколаївна., яка зазначила, що при створені нової Громадської Ради треба починати з нуля і в першу чергу звернути увагу на документи, які регламентують її діяльність.

Виконавчий директор ДОГО «Центр політологічних досліджень» Штукарін Сергій Ігоревич запропонував внести до резолюції пропозицію щодо системного оновлення розділу «Громадське обговорення» на сайті ДонОДА. Він також зазначив, що до розробки Програми розвитку Громадянського суспільства мають бути залучені громадські організації та вказав на необхідність визначення з граничною кількістю членів Громадської Ради. 

Начальник головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій Ніколаєнко Віктор Вікторович підтримав внесення до Резолюції зборів питання щодо оновлення розділу «Громадське обговорення» на сайті ДонОДА та запевнив, що візьме під особистий контроль оновлення розділу «Громадське обговорення» на сайті ДонОДА. Стосовно розробки та прийняття обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства Віктор Вікторович зазначив, що на даний час розробляються механізми залучення громадських організацій. Також він наголосив, що Громадська рада та обласна цільова Програма сприяння розвитку громадянського суспільства це різні речі, тому не треба між ними робити тотожність. 

Далі усі присутні обговорили текст Постанови рішення зборів Громадської ради при ДонОДА-Форуму громадськості Донеччини і затвердили його з відповідними корегуваннями. Текст Постанови можете переглянути тут

Після усі присутні дуже запекло обговорювали склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування нового складу Громадської ради при Донецькій облдержадміністрації. У результаті довгих обговорень було затверджено початковий список у складі девיяти осіб, та шляхом рейтингового голосування дообрали до ініціативної групи ще трьох осіб. 

Таким чином, до складу ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування нового складу Громадської ради при Донецькій облдержадміністрації увійшли: 
1. Ніколаєнко В.В. – начальник головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій ДонОДА 
2. Сімонов С.К. - головний спеціаліст головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій ДонОДА 
3. Микитіна Н.М. - головний спеціаліст головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій ДонОДА 
4. Редько В.В. – в.о. голови Громадської ради 
5. Кіпень В.П. – член Громадської ради 
6. Бондаренко С.В. – член Громадської ради 
7. Закревська С.В. – голова постійної комісії Громадської ради 
8. Щедрін Ю.В. – відповідальний секретар Громадської ради 
9. Маловичко С.П. – голова комісії Громадської ради 
10. Кочуєв В.І. – член Громадської ради. 
11. Коханова І.О. – голова Донецької обласної благодійної організації «Нова Земля» 
12. Лурсманашвілі Ш.М. – заступник голови Громадської ради. 

Також під час засідання було затверджено Звернення Форуму громадськості до керівництва області щодо взаємодії влади з інститутами громадянського суспільства, Меморандум між Громадськими радами при Донецькій облдержадміністрації та при Міністерстві соціальної політики України та Меморандум між Громадськими радами при Донецькій облдержадміністрації та при Державній службі з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, Резолюцію ІХ зборів Громадської ради при ДонОДА - Форуму громадськості Донеччини з відповідними доповненнями. 

Крім того, загальними зборами було підтримано запити комісії з питань охорони здоров’я, сім'ї, материнства та дитинства про скаргу до генерального прокурору України Пшонки В. П. з приводу незадоволення діями Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері трансорту та до Віце-прем'єр-міністра-Міністра охорони здоров'я України Богатирьової Р.В. щодо змін до примірного штатного розкладу ЦПМСД. З текстом запитів можете ознайомитися у розділі запити

Наприкінці засідання члени Громадської Ради висловили свою думку щодо проблем Громадської Ради та внесли пропозицій щодо їх вирішення. Серед них: зміна компетентності комісій, надання інформації для людей з обмеженними можливостями у доступній для них формі та інше.

Протокол засідання можете переглянути тут.

Перед ІХ Загальними зборами Громадської Ради при ДонОДА відбулося засідання Правління Громадської Ради. Протокол засідання можете переглянути тут


Немає коментарів:

Дописати коментар