24 липня 2012 р.

Про результати роботи І Всеукраїнського Відкритого Форуму "Багатодітна сім'я України".

Джерело: Черкас В. В., заступник голови громадської ради, член комісії з питань захисту прав і свобод громадян, законності і правопорядку, сприяння боротьбі з корупцією, голова Донецької обласної громадської організації «Правовий захист» 

6-7 липня 2012 року за ініціативи Одеських громадських організацій за підтримки народного депутата України Ківалова С.В., Міністерства соціальної політики України в м. Одеса пройшов «1 Всеукраїнський відкритий Форум «Багатодітна родина України». 

У Форумі прийняли участь 102 делегати з 24 областей України. Учасниками Форуму були представники обласних адміністрацій, міських та районних органів самоврядування, Громадських рад при обласних адмістраціях, представники громадських організацій, батьки багатодітних сімей.

Для проведення такого великомасштабного заходу, присвяченого захисту багатодітної сім’ї, місто Одеса було обрано не випадково. По-перше, посадові особи Одеської обласної державної адміністрації та виконкому Одеської міської ради найбільш відповідальні перед громадою за реалізацію усіх програм для соціально незахищених верств населення. Для цих цілей щорічно виділяються певні кошти на реалізацію соціальних програм для захисту багатодітних родин. Громадські організації, що займаються цими проблемами, отримують реальну практичну підтримку. У зв’язку з цим, представники багатодітних родин безбоязно звертаються до міського виконкому зі своїми проблемами без побоювання, що їх дітей заберуть до спец закладів. До речі, такий лібералізм не підтримується центральною владою України, тому мають місце бути відповідні нарікання.


Основною метою Форуму було виявлення найсуттєвіших проблем, які держава створила багатодітним родинам. Шляхом дискусій, співбесід та мозкового штурму були визначені наступні проблеми:

1. Дотримання центральними і місцевими органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, комунальними підприємствами та службами законів України із забезпечення соціального захисту та користування пільгами багатодітними сім`ями та дітьмиз них у всіх регіонах України в повному обсязі.

2. Проведення в кожному регіоні громадських слухань з представниками профільних управлінь місцевих органів влади та громадськістю з питань виконання норм законодавчих актів щодо соціального захисту і підтримки багатодітних сімей.

3. Ініціювання проведення органами прокуратури перевірки стану дотримання чинного законодавства у сфері соціального захисту багатодітних сімей.

4. Розгляд питання щодо встановлення статусів "багатодітна мати", "багатодітний батько", а також пільг багатодітним сім`ям довічно і збереження статусу "багатодітна сім`я" до повноліття молодшої дитини в родині.

5. Порушення питання про внесення змін до законодавства України щодо введення пільг з оплати податків, внесків до пенсійного фонду, соціальних фондів для багатодітних батьків, які працюють або ведуть підприємницьку діяльність.

6. Зміни порядку нарахуваннь виплат і допомог, в яких суми пільг та допомог, отриманих сім`єю при народженні дитини, а також інших нарахувань на дитину, не входитимуть до сукупного доходу сім`ї.

7. Розгляд питання про зміну порядку призначення і виплати допомоги при народженні дитини і виплачувати її згідно бажання сім`ї: повністю одноразово (для придбання житла або поліпшення житлових умов сім`ї) або відсоток щомісячно. Контроль за цильовим використанням отриманих родиною коштів покласти на служби у справах дітей/центри соціальних служб.

8. Прирівняння статусу багатодітної матері до матері-виховательки і виплати їй щомісячно заробітної плати за виховання дітей.

9. Надання багатодітним сім`ям права на пільгове кредитування на придбання житла або поліпшення житлових умов та права на першочергове отримання земельних ділянок під будівництво житла та/або ведення домашнього господарства.

10. Сприяння вирішенню питання направлення щорічно на безкоштовне оздоровлення та відпочинок дітей з багатодітних сімей і пільгове оздоровлення та відпочинок батьків з багатодітних сімей і т.д.

Основною причиною виникнення цих питань було невиконання діючого законодавства України чиновниками на місцях, відсутність будь-якого контролю з боку Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України, соціальна безвідповідальність. Для усіх очевидно, що протистояти державному тоталітарному режиму поодинці неможливо. Тому учасники Форуму прийшли до висновку про створення Всеукраїнської Громадської організації багатодітних родин «Велика Родина». Основною метою діяльності організації є об’єднання зусиль для захисту законних прав та інтересів багатодітних родин.

Можу нагадати, що Україна є вимираючою депресивною державою. Смертність перевищує народжуваність. Антинародна політики привела до зниження народжуваності, міграції населення, соціального сирітства, росту дитячої смертності у віці дітей до 10 років і т.д.. Також можу повідомити, що на сьогоднішній день в Донецькій області відсутня будь-яка бюджетна програма з соціального захисту багатодітних родин. Положення, розпорядження, накази та інші нормативно-правові акти, які стосуються захисту багатодітних родин органами місцевого самоврядування не розроблені і не прийняті.

Вважаю, що члени Громадської Ради звернуть увагу на важливість вищезазначених проблем. Пропозиції з рішень даних проблем можна надсилати на адресу: pravovizahist@rambler.ru, а також на адресу секретаря Громадської Ради: gromrada.dn@gmail.com. Також вважаю за необхідне провести відповідні консультації для реалізації загальнодержавної соціальної політики.

Немає коментарів:

Дописати коментар