6 грудня 2013 р.

Заява громадських організацій Донецької області щодо насильства над учасниками Євромайдану, здійсненого українською владою (ОНОВЛЕНО)


01.12.13 року
Заява громадських організацій Донецької області
щодо насильства над учасниками Євромайдану, здійсненого українською владою

Громадські організації Донецької області приєднуються до Заяв Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, Української Гельсінської спілки з прав людини, Інституту економіко-соціальних досліджень “Республіка”, Міжнародного фонду “Відродження”, інших громадських та правозахисних організацій України, міжнародних організацій та дипломатичних представництв іноземних держав, що рішуче засудили насилля, здійснене українською владою проти мирних громадян України й інших країн в Києві та інших містах України.

Конституція України гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Аналогічні гарантії містить Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства України. Проте, вранці 30 листопада 2013 року працівники правоохоронних органів, застосувавши грубу силу, оточили і розправились з мирними громадянами, переслідували учасників мітингу, добивали їх, а також намагались вдертись до релігійних споруд, де опинилась частина протестувальників.

Будь-які пояснення, що виправдовують явно непропорційне застосування сили потребами встановлення новорічної ялинки, є надзвичайно цинічними, неприйнятними і мають бути відкинуті. Спроби виправдатись тим, що проти працівників міліції була застосована сила, також не можуть братись до уваги, у світлі числених повідомлень і свідоцтв про заздалегідь підготовлені владою провокації.

Контекст подій не залишає сумніву, що рішення про саботаж підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, яке викликало широкий протест у вигляді “Євромайданів”, та злочинний наказ щодо насильницького розгону мирних громадян мають прямий зв’язок і відповідальність за них повністю лежить на нинішній владі. Останні події довели, що правлячий режим, очолюваний Віктором Януковичем і Партією регіонів, втратив зв’язок з народом, діє не в його інтересах, вдається до насилля та виправдовує кропролиття мирних громадян.

Влада, що здійснює насилля проти власних мирних громадян, втрачає легітимність і право керувати країною. Ми приєднуємось до вимоги імпічменту Президента України та відставки уряду і вимагаємо якнайшвидшого розслідування злочинів, вчинених особами, вдягнутими у форму спецпідрозділів міліції, під час розгону мирного зібрання на майдані Незалежності у Києві й інших містах України, та притягнення всіх причетних до кримінальної відповідальності.

Вважаємо співробітництво громадянського суспільства України з режимом, який практикує насилля та залякування мирних громадян, неприйнятним. Ми заявляємо про свій вихід з усіх консультативно-дорадчих органів при органах виконавчої влади і припиненням інших форм співпраці - до зміни влади і повернення України на шлях демократичного розвитку й європейської інтеграції, та закликаємо інших громадських активістів вчинити аналогічно. Підтримуємо громадську позицію державних посадовців, що в ці дні зрікаються своїх посад, та членів правлячої партії, що покидають її, через небажання і надалі брати участь в грабуванні, приниженні й фізичному знищенні власного народу.
Ми закликаємо до мирних форм громадського спротиву і до законних форм вирішення політичної кризи, що розгортається в Україні, оскільки тільки таким чином можна зміцнити її соборність, відновити незалежність і повернути на шлях цивілізованого розвитку й інтеграції до ЄС.

Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України” Голова  Правління С.В.Ткаченко

Донецька міська громадська організація “Альянс” Президент  С.В. Закревська

Донецька обласна громадська організація           “Центр політологічних досліджень” Виконавчий директор С.І. Штукарін

Громадська організація "Центр аналізу та розвитку громадських комунікацій "ДІАЛОГ" -Голова Правління С.В. Бондаренко

Донецька обласна громадська організація           “Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу" Голова В.П. Кіпень

Донецька обласна громадська організація           “Донецький інститут інформації" Голова правління О.В. Мацука

Донецька обласна громадська організація           “Взаємодія” - Голова правління Т.І. Шашкова

Донецька міська громадська організація “Агенція розвитку місцевого самоврядування” Голова  В.І.Кочуєв

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація підтримки прогресивних реформ» - Голова В.В.Редько

Донецька обласна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка - Заступник голови М.В. Олійник

Донецька обласна екологічна організація "МАМА-86" Г.В. Олійникова

Громадська організація "Об`єднання споживачів "Піклування"  - Голова  Е.К. Абдулкадиров

Донецька обласна громадська організація"Центр Діскавері"

Донецька обласна громадянська організація "ЦЕНТР РЕЛІГІЄЗНАВЧИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА МІЖНАРОДНИХ ДУХОВНИХ СТОСУНКІВ"

Громадянин П.Є. Гайворонський

Горлівська міська громадська організація «Громадська спілка» - Голова  А.Г.Ярошенко

Немає коментарів:

Дописати коментар