25 жовтня 2013 р.

Інформаційний лист - запрошення

З Донеччини  пішли в широкий світ такі  подвижники  духа, як Іван та Надія Світличні, Іван Дзюба, Олекса Тихий, Василь Стус.
Відзначення дат,  вшанування пам’яті, вивчення творчості, дослідження з Стусівської проблематики    розпочалися  в Донецькій області з 14  січня  1989 року, а саме,  з часу утворення Донецької обласної філії Товариства української мови ім. Тараса Шевченка (правонаступником якої сьогодні є Донецька обласна організація Всеукраїнського товариства „Просвіта” ім. Тараса Шевченка) – першої на Донеччині масової української національної  громадської організації.
А 30 серпня 1990 року в Донецькому державному університеті, колишньому Сталінському педінституті, де з 1954 до 1959 року Василь Стус навчався,  пройшла перша Всеукраїнська конференція, а потім ще три.
На виконання Постанови Верховної  Рада України від 15 травня 2012 року   "Про відзначення 75-річчя з дня народження видатного українського поета, політв'язня, Героя України Василя Стуса", розпорядження Кабінету міністрів та наказу Міністерства культури України,  розпорядженням від 19.03.2013 за № 127  головою Донецької обласної державної адміністрації А.В. Шишацьким було утворено оргкомітет з підготовки і проведення заходів.
На засіданні оргкомітету  6 серпня 2013 року було затверджено проведення 28 листопада 2013 року в Донецьку V Всеукраїнської  науково-теоретичної конференції «Художнє слово Василя Стуса  в контексті української та світової літератури».
Донецький національний університет разом з Інститутом літератури імені Тараса Шевченка НАН України, Інститутом мовознавства імені О.О. Потебні НАН України, Інститутом української мови НАН України та Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка запрошують узяти участь у п’ятій конференції.
Пленарне засідання відбудеться з 11:30 до 13:30 у Донецькому національному академічному українському музично-драматичному театрі (вул. Артема 74-а), в якому візьмуть участь: син Василя Стуса Дмитро, академіки НАН України Петро Кононенко та Микола Жулинський, Анатолій Загнітко, доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри української мови та прикладної лінгвістики Донецького національного університету,  голова ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан, доктор філологічних наук, професор Лариса Масенко та ін. Секційні – в Донецькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (вул. Артема, 129-а).
Матеріали конференції будуть опубліковані.
Матеріали для друку  просимо надсилати до 15 листопада 2013 року на адресу: Волянська Юлія Юріївна, кафедра української мови та прикладної лінгвістики, філологічний факультет, Донецький національний університет, вул. Університетська, 24, м. Донецьк, 83001, тел. для довідок +38 062 302 09 45.

Електронний варіант просимо надсилати на адресу: yzelen@bk.ru (тема: Василь Стус). Волянська Юлія Юріївна, відповідальний секретар: +38 (050) 948-68-57.
Оргкомітет  


Немає коментарів:

Дописати коментар