12 квітня 2012 р.

Вказівки донецьким чиновникам з Кабміну (фото документів)

Фото panorama.dn.ua
Автор: Кіпень В.П., член Громадської ради при Донецькій ОДА

Увазі членів Громадської ради та громадськості Донеччини пропонуються відповіді на листи-запити від Громадської ради і від обласного Управління зв’язків з громадськістю та у справах релігії і національностей. Вони були надіслані у лютому-березні на Премєр-міністра  і окремо на Секретаріат Кабінету Міністрів. Суть звернень від Громадської ради полягала в  бажанні отримати пояснення правомірності згортання консультацій з громадськістю через діючу Громадську раду донецькою обладміністрацією, хоча це передбачено Постановою КМУ № 996 «Про залучення громадськості до формування і реалізації державної політики». Повний текст листа ми публікували тут.

Відповідь отримали за підписом першого віце-премєра В.Хорошковського і адресована вона губернатору А.Шишацькому . Якщо розшифрувати канцеляризми тексту відповіді, то у підтексті чітко звучить наступне: «…налагодьте нормальні робочі відносини з Громадською радою, не створюйте непотрібних нам конфліктів, щоб більше подібних листів від громадськості не було». Або коротше  - «ви неправі, врегулюйте ситуацію».  Щодо розпорядження поінформувати Кабмін – це пряме підсилення посилу від другої посадової особи у вищому органі виконавчої влади в країні. Перекладаючи на нормальну мову, сказано, «подивимось, як ви врегулюєте проблему, висновки зробимо по тому».  Ми також подивимось, які кроки робитиме обладміністрація, як виконуватиметься розпорядження.


Друга відповідь – на лист від начальника Управління зв'язків з громадськістю ДонОДА В.Ніколаєнка. Службовці вважали, що консультації з громадськістю взагалі-то нібито проводяться. А що без громадської ради, так це можливо і необов’язково. Така собі «хитра» позиція чиновників. І тут також відповідь директора Департаменту Секретаріату КМУ не залишає місця для двозначності. Підкреслено обов’язковість  надання Громадській раді проектів актів і матеріалів до питань , щодо яких виконавча влада має проводити консультації з громадськістю.  Прямо як школярам цитуються положення Постанови № 996, які державні службовці мають давно вже знати і виконувати. Адже скоро півтора року як вона діє і такі спроби її тлумачення свідчать чи про слабку профпридатність, чи про явне небажання реалізовувати державну політику сприяння розвитку громадянського суспільства.  І знову пряме розпорядження – «пропонуємо налагодити механізм залучення громадської ради до проведення облдержадміністрацією консультацій з громадськістю».
Резюмуючи, чиновники обладміністрації вищого рівня продемонстрували тепер і перед Кабміном, як раніше перед громадськістю області, слабке володіння сучасними методами налагодження реального діалогу з громадськістю в цілому, з громадськими радами зокрема. Совкові, адміністративно-командні або «макіавелістські» способи командування, ігнорування чи розколювання громадянського суспільства на «своїх» і «чужих» при публічному їх висвітленні сприймаються багатьма і в Києві вже як «поганий тон» і звідти прямо говорять про це. Діалог, взаємоповага і конструктивна співпраця – єдино правильний шлях взаємодії влади і громадянського суспільства. Від цього виграватиме  розумна влада і ставатиме ефективнішою громадська активність людей. Тоді зростатиме і взаємна довіра, чого нині так не вистачає нашій владі. Хотілося б, незважаючи ні на що, сподіватися  на розумний вибір донецьких посадовців та на ретельне виконання  вказівок вищестоячих органів. 
Відповідь першого віце-премєра В.Хорошковського


 Відповідь директора Департаменту інформації та звзяків з громадскістю Секретаріату КМУ Андрєєва Д.



Немає коментарів:

Дописати коментар