25 грудня 2013 р.

Свобода мислити, говорити і писати потребує захисту

В Донецьку пройшов пленум обласної спілки журналістів Національної спілки журналістів України. Учасники пленуму обговорили підсумки роботи і пріоритетні напрямки діяльності організації на майбутній рік. Гостем заходу став голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. Участь у засіданні взяв голова Громадської ради при Донецькій обласній державній адміністрації Володимир Землянкін, а також члени ради Ліна Кущ, Лариса Саєвич і Олексій Пічахчі.

Найбільш обговорюваною під час дискусії стала тема застосування сили проти журналістів під час подій у Києві 30 листопада – 1 грудня та факти тиску на представників ЗМІ в Донецькій області. «Правоохоронці всіляко уникають застосовувавти статтю Кримінального кодексу про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Замість цієї статті – хуліганство, скоєне групою осіб. На три заяви секретаріату Донецької обласної спілки журналістів про факти тиску і нападу на наших колег ми отримали шість формальних відписок із відомств різних рівнів», - зазначив голова спілки, головний редактор газети «Донбасс» Олександр Бриж.

Член секретаріату обласної спілки журналістів, член Громадської ради Ліна Кущ ознайомила присутніх із відповіддю на інформаційний запит до ГУМВС України в Донецькій області. Згідно із відповіддю, у Донецькій області станом на 18 грудня 2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань зареєстровано 38 правопорушень стосовно журналістів. З них за двома зверненнями прийнято рішення – складено адмінпротоколи.

Голова НСЖУ Олег Наливайко розповів, що спілка пропонуватиме зміни до законодавства, які би унеможливили фізичне насильство проти журналістів із боку правоохоронців під час проведення масових заходів. «Ми засуджуємо застосування сили до журналістів і вимагаємо, щоб були покарані не лише ті, хто бив, а й ті, хто давав команду», - заявив Наливайко.

Під час пленуму також обговорювалися перспективи реформування комунальних газет, необхідність юридичної підтримки медіа, підвищення тарифів на передплату і доставку газет, підготовка до нового випуску книги «Солдати слова». 

Виступаючи перед журналістами, Володимир Землянкін привітав організацію із 55-річчям, яке святкуватиметься наступного року.

«Сьогодні дуже багато ішлося про неправомірні дії стосовно журналістів як у Донецькій області, так і в Україні. Потерпіли люди, і ми цим також дуже занепокоєні. Звичайно, потрібно перш за все думати, як не припустити повторення таких випадків. Розумію, що разом ми можемо змінювати ставлення суспільства до тієї чи іншої проблеми – так само, як чимало зробили для зміни ставлення до людей із обмеженими можливостями. Сьогодні Громадська рада спільно із обласною спілкою журналістів готує меморандум, який визначить умови співробітництва. Разом ми можемо захистити журналістів і звернути увагу влади на ті чи інші проблеми», - сказав голова Громадської ради.

Довідка.

Донецька обласна спілка (до вересня 2003 року – обласна організація) журналістів Національної спілки журналістів України створена 16 січня 1959 року. Нараховує близько 2000 членів і 62 первинні організації. Головними цілями спілки є захист прав та інтересів журналістів, підвищення майстерності працівників медіа, дотримання етичного кодексу, професійних стандартів.

Немає коментарів:

Дописати коментар