3 березня 2012 р.

Редько В.В.: «У своїй роботі ми повинні виключити формалізм і безвідповідальне відношення до своєї справи»

Шановні читачі нашого блогу!

До Вашої уваги програмна стаття Редька В’ячеслава Васильовича, голови постійної комісії з питань міжнародних зв’язків та євроінтеграції Громадської ради при Донецькій ОДА щодо його участі у виборах на посаду голови консультативно-дорадчого органу облдержадміністрації.

Всі бажаючі висунути свої кандидатури на заміщення керівних посад Ради (голова, заступники та відповідальний секретар) можуть розмістити до 05.03.2012 р на блозі Громадської ради свої програми для ознайомлення усіх членів Ради. Пропозиції можна надіслати на електрону адресу pr.gromrada.dn@gmail.com.

Редько В.В.: «У своїй роботі ми повинні виключити формалізм і безвідповідальне відношення до своєї справи»

Громадська рада при Донецькій обласній державній адміністрації була створена на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» як легітимний, дорадчо-консультативний орган, покликаний бути учасником соціально значимих процесів усіх напрямків розвитку суспільства в нашій області.

На сьогоднішній день нам разом вдалося багато чого досягти й ще більше має бути зроблено. Основний процес формування й налагодження внутрішніх комунікацій пройшов.
У міру можливостей, сил і бажання кожного з нас був завершений перший етап нашої спільної роботи. Попереду не менш важливий другий рік — рік участі й суспільного контролю, консультацій влади із громадськістю.

Рішення про складання повноважень керівництва Громадської ради — не легке й не всіма прийнятне. У той же час, наша головна мета — не тільки зберегти діючу структуру, але й направити її роботу на підвищення якості й результативності прийнятих рішень, зміцнення внутрішньої організованості й відповідальності кожного члена Громадської ради, оперативності і комунікабельності.

Члени правління на своєму засіданні одноголосно висловилися рекомендуватимою кандидатуру головою Громадської ради.  Після деяких роздумів і консультацій з колегами,  я вирішив прийняти цю пропозицію.


Прагну подякувати всім за довіру, однак виправдати її зможу тільки за підтримки всіх членів організації та спільній плідній роботі.

Основним завданням нового керівника бачу в організації злагодженої й конструктивної внутрішньої роботи Громадської ради, підтримці нових, актуальних для області ініціатив його членів і інших громадських організацій.

Ми повинні виявляти й реагувати на ті процеси, які протікають у нашому суспільстві. Ця структура повинна стати справжнім комунікаційним майданчиком між громадянами, інститутами громадянського суспільства, з одного боку, і органами державної влади й місцевого самоврядування, з іншої.  Без врахування цих моментів, робота Громадської ради не буде корисної для суспільства й буде викликати питання про доцільність її існування.

У першу чергу, це стосується роботи голів комісій. Необхідно, щоб вони активізували свою діяльність, налагодили ефективну роботу з відповідними управліннями ОДА, широко залучали до своєї діяльності експертів - висококваліфікованих фахівців з різних галузей, представників тих громадських організацій, які не потрапили в Громадську раду.

Звертаю увагу, що у своїй роботі ми повинні виключити формалізм і безвідповідальне відношення до своєї справи.

За цей невеликий період, який пройшов після останнього засідання Правління, я проаналізував наявні недоліки й визначив основні орієнтири роботи на майбутнє:
  • підсилити організаційну роботу усередині Громадської ради,
  • активізувати ротацію членів ради й за рахунок цього залучити більш активних і небайдужих,
  • виробити ефективну взаємодію з керівництвом Донецької ОДА,
  • активізувати взаємодію з іншими Громадськими радами в області та в Україні в цілому,
  • налагодити вивчення міжнародної діяльності з метою переймання передового досвіду.

Актуальним, на сьогоднішній день, є питання залучення недержавних джерел фінансування для нашої діяльності. 

Важливо, що про свою зацікавленість в активізації роботи інститутів громадянського суспільства висловився Президент України В.Ф.Янукович, який видав 25 січня 2012 року Указ № 32/2012 «Питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні». Згідно з цим Указом створена Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства і ведеться робота над розробкою стратегії державної політики з цього напрямку, вироблення першочергових планів щодо її реалізації.

Я впевнений, що той досвід, який накопичений нами за останній рік, дає можливість активно включитися до розробки цієї стратегії, зробити свій внесок у розвиток та впровадження дієвих механізмів розвитку демократичного суспільства в Україні.

Вважаю, що без команди однодумців важко буде реалізувати ті завдання, які стоять перед нами. Із цією метою я провів консультації з кандидатами в заступники голови із числа членів Громадської ради. Вже бачу список тих, у кого є бажання працювати разом зі мною. Головне, що наші погляди щодо подальшої роботи Ради збігаються. На загальних зборах 6 березня буду готовий, у випадку мого обрання, запропонувати конкретні кандидатури. 

Мій вибір усвідомлений. Сподіваюся, що за вашою підтримкою Громадська рада не тільки продовжить свою діяльність, а й вийде на якісно новий рівень.

З повагою, В'ячеслав Редько 

Немає коментарів:

Дописати коментар